Thursday, 29 December 2011

Apakah ??

                                                                 Assalamualaikum..
       
       Kaifa halukum?? Wa kaifa imanukum??
                     Kali ni ana nk ajak shbat2 sekalian tuk brfikir dn bg pndangan masing2 kat situasi yang bakal diceritakan selepas ni..

                Situasi A :
                
                Kakak : adik..pegi solat Zuhur skrg..
                Adik : sabar la kak..baru pukul 1.45..
                Kakak : x elok lmbat2kan solat..pegi solat skrg..
                Adik : ape yg x eloknye kak…lbeh baik sye slat drpd x slat lgsung
                Kakak : ????

                Situasi B : 

                Abang : adik..klu nak mkan atau minum..bace la Bismillah..
                Adik : saye dh bace dh td bang oi..
                Abang : abang x dengar pon adik bace..
                Adik : mmg la abg x denga.. saye bace dlm hati td..
                Abang : ????

                Situasi C : 

                Kakak : ilmu ni sgt penting dik..x kire klu nak dunia atau akhirat
                Adik : ye ke kak?? Contohnye??
                Kakak : ye la dik..contohnye baca buku tuk dapatkan ilmu..
                Adik : 0ooo..baguslah gitu
                Kakak : nape plak dik?
                Adik : ye la..saye dh byk sgt dh bace buku komik..
                Kakak : ???? 

                      Kat cni bukanlah ana semata-mata nak tekankan kat golongan kecil je tp kat sume golongan.. x kirelah abang2 ke…kakak2 ke..n len2.. mungkin antum prnah mengalami salah satu situasi kat atas ni..   

    so pe perasaan antum?? Ape yang akn antum bidas tuk bg jwapan yg terbaik..                                       bukan setakat situasi kat atas ni je..tp byk ag situasi yg brlaku pde zaman skrg ni.. 

             kat cni ana bukanlah nk memperbesar2kan msalah tp sekadar nk brtanye pendapat shbat2 tuk hadapi situasi camni..silekan dgn pendapat antum/antunna..wallahu’alam 


Wednesday, 30 November 2011

Hawa (episod 3)


                                                           Assalamualaikum.. 

Hawa,
Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa
Lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya
Lelaki yang warak tidak menilai melalui keayuannya..
Kemanjaannya serta kemampuannya menggoncangkan iman mereka. 

Tetapi Hawa,
Lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya
Peribadinya dan ad-dinnya
Lelaki yang soleh tidak menginginkan sebuah pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya
Kerana dia takut member kesempatan kepada syaitan untuk menggodanya
Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta sebabnya
Dia tahu apa matlamat dalam sebuah hubungan antara lelaki dan wanita yakni perkahwinan
Oleh itu hawa..jagalah pandanganmu…jagalah pakaianmu..jagalah akhlakmu
Kuatkan pendirianmu.. 

Andai kata ditakdirkan tiada cinta dari adam untukmu
Cukuplah cinta ALLAH menyinari dan memenuhi jiwamu
Biarlah hanya cinta kedua ibu-bapa yang member hangatan kebahagiaan buat dirimu
Cukuplah sekadar cinta adik-beradik serta keluarga yang akan membahagiakan dirimu 

Hawa,
Cintailah Allah dikala susah dan senang
Kerana kau akan memperoleh cinta dari insane yang juga mencintai ALLAH
Cintailah kedua ibu-bapamu
Kerana kau akan memperolehi keredhaan ALLAH
Cintailah keluargamu
Kerana tiada cinta selain cinta keluarga 

Hawa,
Ingatanku yang terakhir
Biarlah tangan yang menggoncang buaian ini dapat menggoncang dunia
Dalam mencapai keredhaan ilahi
Jangan sesekali tangan ini menggoncangkan keimanan kaum adam
Kerana aku sukar menerimanya dan aku membenci mendengarnya

“Dunia adalah perhiasan & sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah” 

Wednesday, 23 November 2011

Hawa (episod 2)

                                                       Assalamualaikum 
                     Insyaallah ana smbung blek ayat2 psal hawa yg msih blum abes lg..


 Hawa,
Andai engkau belum berkahwin
Jangan engkau risau akan jodohmu
Ingatlah hawa janji Tuhan kita
Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik
Jangan menggadaikan maruahmu
Hanya semata-mata kerana seorang lelaki
Jangan memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuhmu
Hanya untuk menarik perhatian dan memikat kaum lelaki
Kerana engkau bukan memancing hatinya
Tetapi engkau memancing nafsunya

Wahai hawa,
Jangan sesekali engkau mulakan pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim
Kerna aku khuatir dari mata turun ke hati
Dari senyuman membawa kepada salam
Dari salam cenderung kepada pertemuan
Dan dari pertemuan..takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri 


Sunday, 20 November 2011

Hawa (episod 1)

   Assalamulaikum.. 
        kat cni ana nk share psal hawa or wanita kat shabat2      
    sekalian especially for hawa.. 
kisah or ayat2 ni, ana dpt dari sahabat ana Tyrah Azman a.k.a Fida
           bile bace je ayat2 ni..mmg terkesan la kat hati ni.. 
       jadi kesedaran n keinsafan ni xnak dirasai seorang diri je.. 
      sbb tu la ana nk share melalui post ni..ana harap ayat2 ni juge  
          bleh mnyentuh hati2 antunna/antum sekalian. 

                                                                Wahai wanita.. 
Kenapa engkau tidak menghargai nikmat iman dan Islam itu? 
Kenapa mesti engkau kaku dalam mentaati ajaranNya? 
Kenapa masih segan mengamalkan isi kandungannya?
Kenapa masih was-was dalam mematuhi perintahNya?

Wahai hawa... 
sedarlah... 
Tangan yang menggoncang buaian,boleh menggoncang dunia 
Sedarlah hawa.. 
Kau boleh menggoncang dunia dengan melahirkan manusia yang hebat
Yakni yang soleh dan solehah
Kau boleh menggegar dunia dengan menjadi isteri yang taat 
serta memberi dorongan dan sokongan pada suami yang sejati 
dalam menegakkan Islam di mata dunia 

Tapi hawa...
Jangan engkau sesekali kau cuba menggoncang keimanan lelaki
dengan lembut tuturmu..dengan ayu wajahmu...dengan lengguk tubuhmu 
Jangan kau menghentak-hentakkan kakimu untuk menyatakan kehadiranmu 
Jangan hawa..jangan sesekali cuba menarik perhatian kaum Adam yang bukan suamimu 
Kerana aku khuatir ia mengundang kemurkaan dan kebencian ALLAH 
Bahana! Ia bisa memberi kegembiraan pada syaitan
Kerana wanita ialah jala syaitan
Alat yang dieksploitasikan oleh syaitan dala menyesatkan kaum Adam 

Hawa..
Andai engkau masih remaja
Jadilah anak yang solehah buat kedua-dua ibubapamu
Andai engkau sudah bersuami 
Jadilah isteri yang meringankan beban suamimu
Andai engaku seorang ibu
Didiklah anakmu hingga ia tidak gentar memperjuangkan Ad-Din ALLAH 

 *tunggu lah sambungannya...wallahu'alam

 

Wednesday, 9 November 2011

^_^

cukuplah  
             ALLAH  
                      bagiku... 
                                 wallahua'lam



Thursday, 3 November 2011

Berhenti mengkritik!

Assalamualaikum..ape kaba iman antum sume? Ana hrap sumenye yazid wa la yanqus dan ape kaba pula diri antum sume? Ana pun hrap agar sumenye sihat. Dan kepade sesiape yg sihat tu, bersyukurlah kehadrat Ilahi.. sbb pe ana ckp camtu? sbb 2 nikmat yg sering manusia lupekan adelah nikmat sihat n nikmat mase lapang.          

Proceed kpade topik kite iaitu berhenti mengkritik..KRITIK?? ape tu kritik?? ana rse antum sume dh jelas dngan ape tu kritik. sohih?? ana assume org2 yg bace ni sume hebat2..jd mustahil lah klu x taw mksudnye. jd agak2nye kritik ni bgus ke x? mesti la ade kebaikan n keburukannye.

 Ana x kesah sgt klu kritik yg mendatangkan kesan yg baik...tp yg ana risau ni adelah kritik yg mndatangkan kesan yg bruk especially klu ter effect kat org len skali. x ke bleh mnyusahkan hati org len..huhu..jd shabt2, jngan lah mudah nk kritik bnde2 yg x sepatutnye kat org len. Buang mase je..baik buat bnde len yg lg byk manfaatnye..

 Contoh la kite ni dtimpa satu ujian, jngan la mudah nk melatah..jngan cepat sgt nk mngkritik..jngan senang sgt nk tuding jari kat org..cube cek blek, mane taw ujian yg ditimpa tu sesuai ngan perbuatan yg telah kite buat..klu ujian tu berat sgt bg kite hinggakan kite rse cam x mampu,cube ubah mindset cepat2..senanye setiap bnde yg brlaku kat kite ni adelah bersesuaian dngn kemampuan kite..

 Klu dh x than sgt nak face ujian tu,cube kite fikir n imbau blek sirah terdahulu..sedangkan Uthman Affan yg kehilangan isteri beliau yg tercinta,Ruqiyah tetap bersabar utk tempuh kehidupan beliau..contoh yg paling mulia lg..Rasulullah yg dicaci n dimaki oleh org kafir, tetap sabar n tabah tuk truskan dakwah Baginda...jd adekah ujian kite sume ni seberat itu?? ayuh shbat2 kite muhasabah blek diri kite..buka hati..buka minda...buka mate kite..lihatlah setiap kejadian Allah yg indah2..fikirlah..fikirlah tuk kemajuan diri ni..wallahu'alam.. 
  

Friday, 21 October 2011

Boleh jadi.........

Assalamualaikum...

Soalan bese diajukn kpd sume pmbace sblum jari ni pantas menari menekan keyboard...agak2 pe? proceed je la ye..kaifa halukum?? wa kaifa imankum?? topik ari ni simple2 je..x nk kasi beban tuk pmbace sekalian lg2 dh nk final exam ni..byk bende nk bace..dgn feqahnye..dgn syariahnye..dgn lawnye.. (xpe2 dh mmg adat belajar) wlaupun camtu tp x slahnye klu kite mluangkan sdikit mase tuk mmbace sumting yg insyaallah bleh mghidupkan rohani kite ...

tuk pengetahuan shbat2, bukan fizikal je yg mmerlukn tenage..tp rohani pun mmerlukan tenage juga tuk mghadapi sgale mehnah dn tribulasi..dgn adenye keseimbangan tenage antre fizikal dn rohani..pasti akn mnghasilkan individu yg mantop n sbgainye..n ana pon nk tekan kn psal kpentingan membace..sesetgh org fkir yg membace ni adelah satu hobi..tp hakikatnye membace ni adelah satu kewajipan..klu x percaye bleh la bukak surah al-'alak..iaitu perkataan first 'BACALAH'...dh terang lg brsuluh menunjukkn yg membace ni adelah satu kewajipan..so bacelah ape2 yg bleh mndtngkn manfaat tuk diri kite sume..

senanye nk ckp psal "boleh jadi"....ape yg boleh jadi?? camni.. ayat 'boleh jadi' ni bleh kite aplikasi bile kite brade dlm situasi yg bleh mndatangkn suuzon dlm diri ni..hurm..agak2 pham x..mudah2an pham la..x susah pon ayat td tu..ana kasi contoh situasi la.. A ni adelah seorg suami.. B ni seorg isteri.. si A bkerja sbg seorg peguam n si B plak bkerja sbg seorg suri rumah..si A ni kebiasaannye akn pulang ke rumah tepat kul 6 ptg...tp ade satu ari yg si A trblek lewat mlm..n si B dh mule risau dn pkir bukan2 dkat si A..jd dlm situasi camni si B ni bleh aplikasikn ayat 'boleh jadi'...boleh jd suaminye blek lewat sbb ade kerje byk..boleh jd suaminye blek lewat sbb tersekat kat traffic jam...dn bleh jd sbgnye.


.ibrah nye dlm situasi ni kite kene bykkn husnuzon kat sume org especially kat org yg trdekat ngan kite...gune la ayat 'boleh jadi' ni utk mnguatkn lg sangkaan baik kite kat org len..x rugi pon walaupun satu sen..sesungguhnye serendah2 ukhwah tu adelah husnuzon..sblum jari ni berenti menaip..nk la promote satu blog ni..ana pon bru je dpt taw psal blog ni..sjak bulan 6 yg lalu...mari la sesame kite mnambahkn ilmu kite dgn mmbace blog2 yg bermnfaat walaupun sedikit..slmat membace! syukran

Sunday, 14 August 2011

Success oh success...

Assalamualaikum...

   How are u?? Hope all of u are in a good condition ..( practice english..hehe) i guarantee that most of u are facing examinations in this 2 weeks..how about your preparation?? it is ok? it is excellent? or it is #$#!? i think that u can understand that new word..hehe. same with me..recently,i sat for my examination..

 based on my opinion, if someone has prepare fully for his or her examination, Insyaallah he or she can success fully in the examination..based on my latest experience in the examination, i have not prepared fully on one subject..that is ***..huhu..to me it was hard to answer it..and i finished answering the questions just in the nick of time..but how about my answers?i felt horrible. just tawakal..but the effort was not enough for me to tawakal..i realized my mistake..

 and Alhamdulillah i learnt my lessons or ibrah from it...i motivate myself  to continue my study..let by gone be by gone..but we need to turn back to realize our mistakes ^_^   most of my friends said that they will fail for their examination..why they said like that?? even though we cannot answer the question, but we should not have negative thinking..we have to open our mind and let the positiveness authorize our mind..we have to say that "WE CAN DO IT!" make a new mission..and TRY to delete the word 'delay' in our life..i think that u know the meaning of it..

i believe that all of u can success in anything we do..please recheck our intention..we have to set it..anything we do ..it is for Allah..only for Allah..(also reminder for me..huhu) and do not forget to make a continuous effort for your success soon..even though we had settled on our examination..but do not stop here..continue your effort..study is not merely for the examination but to understanding..think of it! and lastly do not forget to pray ..pray is bonus for muslims..we as muslims should take for granted of it..remember...Allah will not burden His servants except the willingness of His servants..(refer to Surah Al-Baqarah 2:286)  

I CAN DO IT!
   

Saturday, 16 July 2011

Luasnya Pengampunan Allah...

Asssalamualaikum...pekaba shbat2 sekalian?? hrap nye sume brade dlm keadaan baik n luar biasa baik..agak2 nye dh brape lame kite sume hdup kat muka bumi ni? setahun? 2 thun? brtahun2? dn dlm tempoh ni gak dh brape byk kite buat dosa? sekali? 2 kali? atau brkali2? ( post kali ni byk soalan la plak..hehe..jwab je dlm hati )
ana rse dh byk gak dosa yg dh ana buat slame hdup ni..terlalu byk..


"Wahai anak Adam,selagi engkau meminta dan berharap kepadaKu maka Aku mengampuni segala dosamu yang telah lalu, dan Aku tidak akan mempedulikannya. Wahai anak Adam, jika dosamu sampai setinggi langit lalu engkau minta ampun kepadaKu nescaya Kuampuni. Wahai anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan kesalahan seluas permukaan bumi lalu engkau datang menemuiKu tanpa menyekutukan sesuatu pun denganKu, nescaya Aku datang padamu dengan ampunan seluas bumi ini" ( Riwayat al-Tirmizi)


Subhanallah...mmg tergamam bile bace hadis ni..Nk menunjukkn betapa luasnya keampunan Allah. Sgt luas shingga xde keluasan yg bleh menyamai luasnya keampunan Allah S.W.T. Jd kite ni sbg hamba, jngan mudah nk rse putus asa bile dh byk kali dh buat dosa. Sesungguhnya Allah tu Maha Pengampun lg Maha Penyayang. wlaupun camtu, kite sume x bleh leka dlm dosa sbb dikhuatiri diri kite ni akan terbiase dlm dosa dn trhlang utk brtaubat.

 Dlm kenyataan Nabi yg berasingan, Baginda bersabda mksudnye :
                   "Allah lebih bergembira atas taubat seorang hambaNya daripada ( kegembiraan) seseorang antara kamu yang menemui kembali haiwannya"

 Drpd Abu Ayyub ketika hendak wafat dia berkata : "Saya telah merahsiakan daripada kamu sesuatu yang pernah aku dengar daripada Rasulullah SAW, iaitu saya mendengar Baginda bersabda :  

 'Sekiranya kamu sekalian tidak berbuat dosa, nescaya Allah akan menggantikannya dengan makhluk lain yang berbuat dosa, lalu Allah memberi ampun kepada mereka'
  
 Camne nk dpt keampunan drpd dosa yg telah dilakukan??
       * Berdoalah dgn diiringi harapan agar dmakbulkn
       * Fokus srta konsentrasi ktka berdoa
       * Ketaatan yg sungguh2 kpd Allah
       * Pnuh kyakinan tnpa sbrang keraguan
       *Tdk terburu2 mnghrapkn doa segera dmkbulkn
       *Rezeki yg halal 
    


SUBHANALLAH
  

Tuesday, 28 June 2011

Keinsafan diri....

Assalamualaikum...lame rase nye x jenguk blog ni. kaifa halukum?? wa kaifa imanukum?? .kali ni nk share stu lgu..cbe shabt2 hyati lagu ni...sgt2 best~



KEINSAFAN DIRI

DISAAT YANG SEPI INI
KU DUDUK KEINSAFAN DIRI

DISAAT YANG SEPI INI
KU DUDUK SEORANG DIRI
MEMOHON KEAMPUNAN DARI ILAHI

BAK LAUTAN BERGELOMBANG
SIANG MALAM PAGI JUGA PETANG
MENGHARAPKAN KETENANGAN
DARI TUHAN YANG ESA

BETAPA RIMBUNNYA DOSAKU
SEMUA TERLAKAR DILEMBAH USIAKU
SALAH DAN SILAP DIMASA YANG LALU
KINI KU SESALI

KU TIDAK LAYAK KESYURGAMU
NAMUN TAK SANGGUP KE NERAKAMU
KUTUNDUK SUJUD MERENDAH DIRI
KEMBALI PADAMU

CHORUS….

KU TETAP SETIA
PADAMU OH TUHANKU
AKAN KU PATUHI SEGALA
SURUHANMU

AKAN KU JAUHI
SEGALA LARANGANMU
ITULAH TANDA CINTA
CINTA ILAHI

ULANG CHORUS....  & RANGKAP  1SEORANG DIRI
MEMOHON KEAMPUNAN DARI ILAHI

BAK LAUTAN BERGELOMBANG
SIANG MALAM PAGI JUGA PETANG
MENGHARAPKAN KETENANGAN
DARI TUHAN YANG ESA

BETAPA RIMBUNNYA DOSAKU
SEMUA TERLAKAR DILEMBAH USIAKU
SALAH DAN SILAP DIMASA YANG LALU
KINI KU SESALI

KU TIDAK LAYAK KESYURGAMU
NAMUN TAK SANGGUP KE NERAKAMU
KUTUNDUK SUJUD MERENDAH DIRI
KEMBALI PADAMU

CHORUS….

KU TETAP SETIA
PADAMU OH TUHANKU
AKAN KU PATUHI SEGALA
SURUHANMU

AKAN KU JAUHI
SEGALA LARANGANMU
ITULAH TANDA CINTA
CINTA ILAHI

ULANG CHORUS....  & RANGKAP  1

Thursday, 26 May 2011

Semangat Baru

Assalamualaikum..

  Sebelum jari ni pantas menekan, ana nk tnye soalan common dulu. kaifa halukum?? wa kaifa imanukum?? hrp2nye sume nye bertambah baik n luar biase..sblum mlangkah ke dunia bru, ana nk tnggalkn beberape pesanan khas buat diri ni n shbat2 sume..ape perasaan bile dh nak msuk u? excited? cuak? atau xde perasaan? soalan2 camni mmg slalu kene tnye buat mse skrg ni. tp scare jujurnye mmg diri ni tgh cuak tuk mlngkah ke alam u..
  
            A : nape nak cuak?? 
            B : bukan ape cume risau psal biah dye 
            A : usim kn biah nye ok
            B : mudah2an ..Insyaallah   
  
 Bile pkir2 blek, buat pe la nk cuak...Allah kan ade..slagi mane kite brpegang dgn Al-Quran n Sunnah, insyaallah sume akn brjlan dgn lncar.. dugaan tu mmg akan ade je tuk uji keimanan kite ni. Dn setiap dugaan yg Allah titipkn utk kite, pasti kite bleh hadapinye. Nape?? Sbb Allah x akan mmbebani seseorg tu melainkn sesuai dgn kesanggupannye..ni bukan fakta yg dibuat2..tp ni hakikatnye..shabt2 bleh cek ayat ni dlm surah Al-Baqarah,ayat 286. Jd setiap kali kite diuji dgn dugaan yg berat ni, jngan la kite anggap ni sbg satu masalah atau penghalang. ubah mindset tu.be a positive thinker.anggap lah ni sume sbg satu cabaran..cabaran yg memerlukan fikiran yg positif spye sgalenye dprmudahkan. Profesor Muhaya ade kate yg cabaran n ujian ni la sbg turning point tuk peningkatan seterusnye. jd jom la sesame kite perbaharui iman kite..perbaharui sikap kite..perbaharui smngat kite..dn sumenye kite perbaharui tuk kebaikan dri kite..Insyaallah 


  Ana suke dgr talk Profesor Muhaya..jd ni antre pesanan2 beliau : 

 # Setiap kali kita dgr tazkirah bayangkan itu mesej ALlah pada kita. Begitu juga tafsir yang kita baca  

 # Orang yang ego sebenarnya ada rasa inferior tersembunyi oleh itu ego menjadi topeng menutup kelemahan mereka. oleh itu bina keyakinan dengan mencari kasih Allah dan hilangkan ego atau sombong      

 # Lihat berita apa kita cari dan apakah perbualan kita seharian. Mahusia hebat bercakap tentang solusi tetapi manusia rugi menceritakan keaiban orang dan mencari kesalahan orang lain tanpa mengevaluasi diri sendiri. 
  
 # BIla kita merasa marah atau tersinggung dengan manusia tanya diri kita adakah ia kerana Allah atau kerana keEgoan kita 

 # Mula evaluasi diri kita dan lihat apakah topeng yang kita pakai setiap hari untuk mendapat penghargaan manusia. Redha Allah tujuan kita dan hanya cinta Allah yang kita cari tentu hidup akan tenang dan bahagia insyaAlah. KIta mesti tentukan yang diluar sama dengan yang didalam jiwa kita. Hentikan semua bentuk kepura puraan dalam kita berurusan dengan manusia  






SEMANGAT2!  =)
          


Tuesday, 10 May 2011

Alam baru

Assalamualaikum


Ksmpatan ni ana nk wish gud luck kat shbat2 memandangkn minggu depan ramai shbat2 yg dh nk msuk blaja..x kesah la U ke..matrix ke..n sbgainye. pape pon jngan lost contact antre satu same lain.



فاستقم كما أمرت
 Maksudnya : "Maka hendaklah kamu beristiqamah seperti yang diperintahkan kepadamu"
                                            (Surah Hud 11:112)  




Monday, 9 May 2011

Sahabatku, Amnah...

Assalamualaikum

Pertama sekali ana beryukur ke hadrat Ilahi sbb dikurniakn shbat sperti Amnah ni. bertuah la sape yg brshabat ngan dye trmasuk diri ni. mule2 ana jumpe Amnah kat gazebo depan dlm aspuri. mse ni stat la sesi luahan perasaan psal KI. bile dh diluahkn, rupe2nye msalah kami ni serupa. msalah tu rahsia la ye. hehe. mse f4, xde la rapat sgt. tp kenal la antara satu sama lain. tringat time cuti balik kmpung, ana ade dngar radio. lpas tu, trdengar Amnah nye ucapan melalui sms kat radio. pastu dj tu ckap "lawa name" hehe..name sape la tu. trgelak sendri bile denga tu. klakar pon ade. mse f5, mule2 dh rancang nk duduk same2 dlm kelas. tp x dpt dn amnah plak pindah kelas lain. walaupun x same kelas, kami tetap rapat gak. btol x Amnah?? hehe. tringat mase blaja bio kat DM..drpd time supper smpai sume org dh xde. Amnah yg tutup suis lampu dn kipas DM mse tu. lama kelamaan, SPM dh nk dekat. mse tu x slalu same2. masing2 busy. Alhamdulillah, bile kuar KI. Ukhwah antre kami msih mntap ag. hehe..ade satu situasi ni yg pling ana ingat bile dh jd ex ki. mase tu kami g kluar same2. situasi nye cam sgt busy smpai Amnah pun x lepas tgn..nk tunjukkn betape sboknye.pastu ana terlepas ckap, " Amnah ni dh kurus la skrg". Amnah yg tgh sbok ni bleh plak berenti beberape minit. cam blurr pon ade gak. pastu Amnah dgn tersengih2nye pun ckap " ye ke?" hehe..pastu kami gelak sakan. x sangke respond Amnah camtu. kelakar2.. bberape mggu pastu, Amnah ade dtg umah ana. mse tu bru lepas rsult SPM. Amnah dtg semate-mate nk bg semangat kat ana. pergh...mse ni mmg terase ukhwah tu sgt manis. bukan senang nk smpai umah ana ni. kire cam jauh jugak la. tp Amnah still ngan prinsip dye 'kembara itu tarbiah!' =)   sepanjang 2 ari 1 mlm Amnah kat umah ana, mmg best la. dengar tazkirah@ kate2 smgat dye pon ade gak. skrg ni dh nk dekat musim blaja dh, Alhamdulillah kami masih dpt tempat pngajian yg same, USIM tp berlainan bidang. Insyaallah klu ade rezeki, bleh kite jumpe blek time blaja. tp klu ditakdirkn kami di tempat yg lain2 cam maktab,matrix atau fly, ana hrap ukhwah antra kite masih mantap ag.. moge2 persahabatan kite ni ats dasar iman supaye berkekalan hingga ke syurga..Amin..

 
                

Wednesday, 4 May 2011

Sinergi

          Assalamualaikum.. kali ni ana nk share psal sinergi. mesti shbat2 dh bace novel yg dikarang oleh Hilal Asyraf ni kn? Ana bru je abes bace. Excited pon ade gak sbb first time bce novel selain novel pljaran f1- f5 tu. mmg berbaloi la beli novel ni kat PWTC ari tu. Alhamdulillah, lngsung xde rse mnyesal. sbb novel ni byk sgt bg input kat diri yg kurang pngetahuan ni. 
   
          Main point yg ana dpt bile abes bace novel ni ialah IMAN. sepanjang ana bace novel ni, ana rse lebih drpd 20 kali ana jumpe perkataan iman. btape nk menunjukkan yg setiap perkare dikaitkan dgn iman. " Apabila semua dihubungkan dengan keimanan, maka ia akan menghasilkan sesuatu yang luar biasa." Ana yakin 100% yg shbat2 sume mesti dh taw kn maksud iman. Lg2 mse kat KI, selalu sgt sebut bnde ni. '2 nikmat trbesar iaitu nikmat IMAN dn nikmat Islam.' 
  
         Tp ana nk refleksi kat diri ana dn shbat2 skalian, stakat mane kite zahirkan iman yg kite prcaye dn yakin ni secare amal? Agak2 setakat mane ye? ni khususnye utk diri ana yg byk leka dn lalai. Psal sinergi lak. ape kaitan sinergi dgn iman ni?? sinergi ni senanye konsep ukhwah yg dibina atas dsar iman. 1 + 1 = 3. 1 ni individu, + ni keimanan. Dlm 3 ade dua 1 dn satu lg adalah yg luar biase. Agak2nye fham x? kirenye 3 tu hasil drpd hubungan 2 individu yg brteraskn keimanan. 

         Sesiape yg dirikn ukhwah atas dsar keimanan, pastinye mnghsilkn sesuatu yg luar biase. kekuatan yg luar biase. kebahagian yg luar biase. ketabahan yg luar biase. kecekalan yg luar biase. dn kesungguhan yg luar biase. Paling luar biasenye, hbungannye mnembusi syurga. Subhanallah, manisnye iman. "Ya Allah, aku mohon agar aku dapat mengecapi nikmat iman ini." Yg sememangnye manis brbanding perkare lain.

         Tp mmg x dnafikan bhawa iman manusia ni ade naik turunnye. Jd bile kite rase iman kite ni tgh trun, kite cas balik iman kite. Camne nk taw iman ni naik ke trun? ade pengukur ke? Jawapannye mestilah ade. Tp bukan iman ni x bleh dilihat ke? Mmg iman x dpt dilihat tp boleh dizahirkn dgn amalan kite. Ana rse shbat2 mesti dpt tgkap mksud sebenarnye kn. Jd marilah kite same2 tingkatkn amalan dn iman kite! Wallahua'lam.  

BACE YE!  =)
    

Sunday, 1 May 2011

20 soalan tentang kisas ^_^

           Assalamualaikum..skrg turn ana lak. 

 1) give 5 simple words bout kisas..
   
     best + tension + sabar + luar biasa (dh lima kn?? ^_^)

 2) korang rse korang meletup kat skul..

     seyes lngsung x!

3)  pe prasaan mse ari pndaftarn. spe org 1st korang tego. korang redho dgn warna file yg dberi? 

     mse tu rse debar2 gak sbb suasane baru. org 1st tego kak dina. kuar krete je tros kak dina
     ( senior skola lame) smbut. rse serba slah pon ade sbb kak dina yg angkat brg..he3 (mne bleh
     sruh senior) file kuning.. mmg redho la sbb x taw pape pon psal warna file ni. 

 4)  pe yg korang bangga kat skul? 

     SBT? x bangga pon. tp bangga ngan keunikan guru2 dn staf2 kisas serta sume warga kisas. 
     sume nye baik2 blake. 

 5)  tempat pling korang suke kat skul.. 

      DUA (dewan ulul albab) mse kuliah jumaat. Best! 

 6)  wat is ur nickname in skul..

     he3.. byk gak, antarenye tfa,tipah,nas,tipot (yg ni plek gak..ntah le dorang) tp prefer yg ade 
     makne la. 

 7)  brape kali korang attend gotong-royong? pernah escape prep? bpe kali? kat mane n buat ape? 

     rsenye setakat kat skul dulu, x pena escape gotong-royong ( x kire la skola ke musolla ke) prep?? 
     he3 pena je escape prep..tp x lebih 5 kali la. mse tu kat dom la..ade geng kat mase tu. ^_^ 

 8)  bile 1st time korang break da rules? n how bout the last time? 

     mse f4 x ingat sgt. mse f5 ade je. tp bwak brg hram x pena la. cume bab2 escape ni, bleh la. 
   
 9)  brape kali korang singgah kantin sehari? 

     sekali sehari kot. time rehat je. x ingat sgt.

 10) sume org de kngan manis..so korangnye knangan phit? 

      rse nye ni mase makn beradab umah ali. mase f4 kot, yg sume warga aspuri kne marah ngan 
      Cikgu Nani. ade kes mase tu. ksian tuan rumah mkan beradab mse tu ( rumah ali) 

 11) andai korang dtaklifkn sbg KU or TKU..byangkn..n cerite pe bkal trjadi..

      TKU?? x pena trpkir pon. Klu ana jdila, sume praturan dilonggarkn. ^_^ 

 12) igt lg msjid sultan sulaiman..pe korang wat kat sane? 

      mse tu sume nk sambut hari raya aidil adha. syahdu gak mse tu.tp nseb baik ade shbat2! 

 13)  pe yg trjadi kat dewan kuliah? 
  
        cop2 kerusi ni common sgt bg muslimat. he3. skali cop, satu baris trus. mse blaja best gak! 

 14)  korang tetibe kene jd pres badar or hawa? Amacam..lyakkan anda? Pe yg bkal berlaku? 

        yg ni mmang ana x lyak. 

 15)  brape kali outing sebulan?dngan sape..or solo? tmpat pling jauh korang pena g? 

       x pena outing slame duk asrama kcuali duk kisas..tu pon mse akhir thun f4, kuar ngan 
       dak2 dom.. f5 x pasti lak..klu fly tu..he3 ..tggu je soalan fly nnty. pling jauh outing kat kedai2
       area klang gak. 

 16)  soalan pling simple..pernah fly? 

       sejujurnye ana pena. he3 

 17)  pebende yg korang hrap akan jd..tapi ianya x tercapai akal n confirm x kn jdnye.. 

       service hotel kat dm.. xde kene beratur pnjang. ( x logik ni) 

 18)  kalau diberi peluang balik mse f4/f5 ..ape yg korang nk buat? 

       nak manfaatkn mase sepenohnye kat kisas~

 19)  kalau korang x masuk kisas..agak2  kat skul lme ape cerite korang ek? 

       huhu..speechless 

 20) soalan last: describe in 2 words ttg diri korang [seblum,smase,slepas] jd warga kisas.. 

      sebelum : nk berubah jd baik
      semasa  : usaha jd baik 
      selepas  : baik la ckit (gurau je)  

 Alhamdulillah dh siap. ana mhon maaf atas sgale kekasaran bhse dn sume yg berkaitan 

ukhuwah mantap! Insyaallah..
   shbat ana yg seterusnye : 
  
  SITI AMNAH DERAMAN
  FARAH RAZAK
  HAMIZAH KHUSAIRI
  HANNA ADZHAR

Friday, 22 April 2011

Pening @ Migrain

Assalamualaikum..

 Kali ni ana nk share psal kesihatan lak. Tp xde la psal sume pnyakit, cume nk sentuh psal pening atau migrain je. Mesti ade shbat-shbat yg pena kene kn?? sebelum ni ana ade trbace psal merawat pening kepala dan migrain kat solusi isu 16.

 Pesakit : Apa punca pening doktor??
 Doktor : Banyak puncanya. Jom kita baca skrin kat bawah ni.
  

                              1-Demam atau selesema
                              2-Radang hidung
                              3-Radang otak
                              4-Penurunan penglihatan
                              5-Hipertensi
                              6-Gangguan saraf

Pesakit : Oh, macam tu rupenye.

Setiap pnyakit tu pasti ade penawarnye. Buku solusi ni ade gak bagi cara nk rwat pening atau migrain ni. Ade yg bleh drwat dngan mngikat serban. Sesetengah org cam x caye dngan rwatan ni.."biar betol???" Hakikatnye camtu la...
                      
                           Abu Nu'aim mnyebut dlam al-Tib al-Nabawi:"Jenis pening ini 
                           pernah dihdap oleh Nabi s.a.w. hingga satu atau dua hari hingga
                           baginda s.a.w. tidak keluar rumah. Malah driwayatkn oleh Ibn 
                           Abbas,bahawa Rasulullah s.a.w. pernah brkhutbah di hdapan
                           para shbat dngan kepala masih berbalut kain"

Ibn Qayyim mnyebut bhwa mmbalut pd bhgian kepala bleh mngtasi migrain dan sakit kepala. Jd, shbat-shbat bleh la balut kepala klu tgh pening ye..  :)   Selain tu, bleh gak rwat ngan inai. Menrut kajian, inai ni ade tenage yg bleh atasi pening.
 
                           Sebuah hadis yg diriwayatkn oleh Ibn Majah,Rasulullah S.A.W.
                           ketika mengalami sakit kepala, baginda melekatkn kepala baginda
                           dengan inai seraya bersabda yang brmksud, "Ini bermanfaat dngan
                           izin Allah utk mnyembuhkn sakit kepala"

Selain tu, shbat-shbat bleh gak amalkn doa-doa tuk sembuhkn pnyakit ni. Antre doa yg diamalkn oleh Rasulullah cam kat bwah ni : 

                         
                          "Hilangkanlah penyakit ini wahai Tuhan manusia dn sembuhkanlah
                          kerana Engkau Maha Menyembuhkan, tidak ada kesembuhan kecuali
                          kesembuhan-Mu,kesembuhan yang tidak mnggalkn penyakit." 



                                                                                                                                                   

Thursday, 14 April 2011

Kita boleh!

                                                Assalamualaikum...

                    pe kaba sume?? ok2 je kn. Alhamdulillah. Jom kite naikkn smangat kite ngan                           mmotivasikn diri ni dngan kate-kate yg myakinkn. Insyaallah dngan kate-kate ni,     smngat kite akn kmbali membare. Sebelum tu, ana nk tnye. Sape yg kat dunia ni x pena 
       ade msalah?? sile la angkat tngan skrg! xde pun yg angkat tngan, mksudnye sume pena 
                    ade msalah la ni. Hidup kite ni mmg x bleh nk dpisahkn dngan ujian, dugaan 
      dn adek-bradeknye. Lagi-lagi, bile diri kite ni digelar sbg org yg briman.

                     "Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya 
                      mengatakan , 'kami telah beriman',dan mereka tidak diuji? " 
                                              (surah al-ankabut , ayat 2)                                                                                                                                                                                       
                    Jadi, jnganlah mudah nk putus ase. Ni tuk dri ana gak. Moge-moge kite dpt 
      apply konsep ni dlm hidup kite ni wlaupun susah. :)  Kalau smngat mujahadah terus dhidupkan, Allah janji utk beri pimpinan bg mnyelesaikn masalah dia.

                    " Dan sesiapa yang benar-benar berjuang di jalan Kami nescaya 
                      Kami akan memberi pimpinan Kami. Allah sentiasa bersama 
                      dengan orang yang melakukan kebaikan"
                                                ( surah al-ankabut , ayat 69)


                Lagi satu, sbg umat Islam, kite kene ingat yg Allah tlh mntakdirkn kite hidup. Bile kite trima knyataan ni, mknenye kite akn rse yg kite ni lyak utk capai kjayaan dlm hidup.

             Hamba : Nape ek??
             Ustaz   : Sbbnye mustahil Allah cipta kite utk gagal. 
                          Allah kn Maha Pemurah & Penyayang.

            Allah nk hmbeNye berjye. Jd, kite akn dberikanNya segale kekuatan dn kelengkapan utk berjaye.


              Hamba : Jd, ape tugas kite ustaz??
              Ustaz   : Tugas kite hnye utk kenal dn teroka kekuatan dn kelengkapan yg dmksudkn.

       Ye la, Tuhan x cptakn mnusia bodoh. Tuhan cipta mnusia ngan kebijaksanaan yg berbeza.
            Contoh-contoh..cube gak bg contoh..ok2 ana akn bg contoh.  

                  Contohnye antum / antunna pandai bercrite, tapi ana pndai mengarang ayat. hehe. Camtu la kirenye. Antum buat la contoh sndri ye.  :)  Setakat ni je la dlu. Nnty smbung lg.. Wallahua'lam. 


SENYUM LA CAMNI!

Tuesday, 12 April 2011

Wahai Diriku...

Assalamualaikum...

                      entry kali ni, ana share la ayat-ayat yg pena ana buat.
x taw la nk ckap pe, karya ke? puisi ke? sjak ke? ape-ape je la ye. asalkn bleh bace.
                     mse ni ana ngah tension..tertekan..lbeh kurang camtu la
nape nk tension? bsar sgt ke msalahnye. x besar sgt pon. bese la dri ni x kuat mane.
                     ade la sebab-sebabnye.tp ana syukur sgt. time ana tension la
mcam-mcam idea dtg tuk menulis.. jd kesempatan mse tu ana pon ambil pen dn krtas

Jadilah cam ayat-ayat kat bawah ni :



Apa yang telah berlaku kepada diriku,
Tingkahku berbeda berbanding dahulu,
Segalanya berubah sekelip mata,
Tanpa sempat ku teliti puncanya,
Mengapa? Mengapa ini  berlaku?
Adakah aku tersilap langkah?
Adakah aku terlalu menyembah nafsu?
Tika di uji dugaan kecil,
Ku merungut sekuat-kuatnya,
Ibarat terkena bencana yang besar,
Menyalahkan takdir yang Maha Esa,
Mencemuh manusia sekeliling diri,
Menghempas benda sepuas hatiku,
Wahai diriku,
Adakah ini penyelesaianmu?
Usahlah engkau berduka,
Dengan musibah melanda dirimu,
Usahlah engkau ratapi,
Segala pahit getir masa silammu, 
Setiap dugaan pasti diiringi hikmahnya,
Setiap kesulitan pasti ada kesenangannya,
Yakinkan dirimu dengan firman yang Esa,
Supaya engkau bebas kembali, 
Menjadi insan dan hamba yang abdi.


  
lepas ana karang ayat-ayat tu, baru ana rse lega..kire cam frust tu dh ilang..
              
                 " Alhamdulillah, aku bersyukur padaMu Ya Allah. Aku bersyukur sgt Ya Allah.
                  Setiap kali aku mengadu padaMu, pasti Engkau akan tunjukkn penyelesaian.
                  Subhanallah, Engkau Maha Mendengar. Terima kasih Ya Allah"



yakinlah shbat-shbat, Allah adelah tmpat yg sgt terbaik utk kite mngadu. Wallahua'lam..