Thursday, 3 November 2011

Berhenti mengkritik!

Assalamualaikum..ape kaba iman antum sume? Ana hrap sumenye yazid wa la yanqus dan ape kaba pula diri antum sume? Ana pun hrap agar sumenye sihat. Dan kepade sesiape yg sihat tu, bersyukurlah kehadrat Ilahi.. sbb pe ana ckp camtu? sbb 2 nikmat yg sering manusia lupekan adelah nikmat sihat n nikmat mase lapang.          

Proceed kpade topik kite iaitu berhenti mengkritik..KRITIK?? ape tu kritik?? ana rse antum sume dh jelas dngan ape tu kritik. sohih?? ana assume org2 yg bace ni sume hebat2..jd mustahil lah klu x taw mksudnye. jd agak2nye kritik ni bgus ke x? mesti la ade kebaikan n keburukannye.

 Ana x kesah sgt klu kritik yg mendatangkan kesan yg baik...tp yg ana risau ni adelah kritik yg mndatangkan kesan yg bruk especially klu ter effect kat org len skali. x ke bleh mnyusahkan hati org len..huhu..jd shabt2, jngan lah mudah nk kritik bnde2 yg x sepatutnye kat org len. Buang mase je..baik buat bnde len yg lg byk manfaatnye..

 Contoh la kite ni dtimpa satu ujian, jngan la mudah nk melatah..jngan cepat sgt nk mngkritik..jngan senang sgt nk tuding jari kat org..cube cek blek, mane taw ujian yg ditimpa tu sesuai ngan perbuatan yg telah kite buat..klu ujian tu berat sgt bg kite hinggakan kite rse cam x mampu,cube ubah mindset cepat2..senanye setiap bnde yg brlaku kat kite ni adelah bersesuaian dngn kemampuan kite..

 Klu dh x than sgt nak face ujian tu,cube kite fikir n imbau blek sirah terdahulu..sedangkan Uthman Affan yg kehilangan isteri beliau yg tercinta,Ruqiyah tetap bersabar utk tempuh kehidupan beliau..contoh yg paling mulia lg..Rasulullah yg dicaci n dimaki oleh org kafir, tetap sabar n tabah tuk truskan dakwah Baginda...jd adekah ujian kite sume ni seberat itu?? ayuh shbat2 kite muhasabah blek diri kite..buka hati..buka minda...buka mate kite..lihatlah setiap kejadian Allah yg indah2..fikirlah..fikirlah tuk kemajuan diri ni..wallahu'alam.. 
  

8 comments:

farahdya said...

Rasulullah contoh terhebat!!!

Atheefa Sufeena said...

yes! btol3...Rasulullah adelah contoh terhebat! :)

aizat al jauhari said...

ana suka kata saidina ali : "puji org yg kritik kamu, tp jgn puji org yg puji kamu kerana dia adalah pengampu"

Atheefa Sufeena said...

> aizat al-jauhari
btol la nta ckap tu..tp dlm sesetengah situasi sesorg tu x bleh trlalu mngkritik sesuatu prkare shingga bleh mnyebabkn hilang rase syukur pd Yang Maha Esa..

Hansyitake~ said...

em, betul tu... cuba kita tengok org dr sudut positif... kritik tak dtgkn faedah pon. ye dak. :)

Atheefa Sufeena said...

> Hansyitake

skong kamu...kamu mmg positif~ hehe

iamgirlz said...

pada pendapat sy kritikan sesuatu yang bagus kalau orang yg mengkritik tu sebenarnya ikhlas untuk tegur.. bukan untuk memalukan seseorang tu..betul tak?

Atheefa Sufeena said...

> iamgirlz

btol3...skong kamu...dngan niat yg ikhlas lebih mndatangkan kesan tuk penerima tu..