Friday, 21 October 2011

Boleh jadi.........

Assalamualaikum...

Soalan bese diajukn kpd sume pmbace sblum jari ni pantas menari menekan keyboard...agak2 pe? proceed je la ye..kaifa halukum?? wa kaifa imankum?? topik ari ni simple2 je..x nk kasi beban tuk pmbace sekalian lg2 dh nk final exam ni..byk bende nk bace..dgn feqahnye..dgn syariahnye..dgn lawnye.. (xpe2 dh mmg adat belajar) wlaupun camtu tp x slahnye klu kite mluangkan sdikit mase tuk mmbace sumting yg insyaallah bleh mghidupkan rohani kite ...

tuk pengetahuan shbat2, bukan fizikal je yg mmerlukn tenage..tp rohani pun mmerlukan tenage juga tuk mghadapi sgale mehnah dn tribulasi..dgn adenye keseimbangan tenage antre fizikal dn rohani..pasti akn mnghasilkan individu yg mantop n sbgainye..n ana pon nk tekan kn psal kpentingan membace..sesetgh org fkir yg membace ni adelah satu hobi..tp hakikatnye membace ni adelah satu kewajipan..klu x percaye bleh la bukak surah al-'alak..iaitu perkataan first 'BACALAH'...dh terang lg brsuluh menunjukkn yg membace ni adelah satu kewajipan..so bacelah ape2 yg bleh mndtngkn manfaat tuk diri kite sume..

senanye nk ckp psal "boleh jadi"....ape yg boleh jadi?? camni.. ayat 'boleh jadi' ni bleh kite aplikasi bile kite brade dlm situasi yg bleh mndatangkn suuzon dlm diri ni..hurm..agak2 pham x..mudah2an pham la..x susah pon ayat td tu..ana kasi contoh situasi la.. A ni adelah seorg suami.. B ni seorg isteri.. si A bkerja sbg seorg peguam n si B plak bkerja sbg seorg suri rumah..si A ni kebiasaannye akn pulang ke rumah tepat kul 6 ptg...tp ade satu ari yg si A trblek lewat mlm..n si B dh mule risau dn pkir bukan2 dkat si A..jd dlm situasi camni si B ni bleh aplikasikn ayat 'boleh jadi'...boleh jd suaminye blek lewat sbb ade kerje byk..boleh jd suaminye blek lewat sbb tersekat kat traffic jam...dn bleh jd sbgnye.


.ibrah nye dlm situasi ni kite kene bykkn husnuzon kat sume org especially kat org yg trdekat ngan kite...gune la ayat 'boleh jadi' ni utk mnguatkn lg sangkaan baik kite kat org len..x rugi pon walaupun satu sen..sesungguhnye serendah2 ukhwah tu adelah husnuzon..sblum jari ni berenti menaip..nk la promote satu blog ni..ana pon bru je dpt taw psal blog ni..sjak bulan 6 yg lalu...mari la sesame kite mnambahkn ilmu kite dgn mmbace blog2 yg bermnfaat walaupun sedikit..slmat membace! syukran

3 comments:

Hansyirah Takezur said...

ehhe...
thanks for the link....

boleh jadi, dia ada bini lain... hehehe... :D

Atheefa Sufeena said...

hehe...boleh jadi~ :D

budak_kolej said...

boleh jadi dia jodoh ku..haha..hehe..=p